Първи поглед на предстоящия сериал Dune: Prophecy излезе под формата на трейлър. Предисторията на "Дюн" на Дени Вилньов (чиято трета част се очаква след поне 2 години) се развива 10 000 години преди живота на Пол Атреидис и обещава да ни покаже създаването на женския орден на Бин Джезърит, който играе ключова роля във вселената на Франк Хърбърт.

Новият сериал е дело на Max (доскоро HBO Max) и се очаква в стрийминг услугата тази есен.

Историята е донякъде взаимствана от едно от многото "продължения" на "Дюн", дело на Брайън Хърбърт, син на оригиналния автор, и Кевин Андерсън. Поредицата не бе харесана особено от феновете на оригинала, но допълва вселената на Хърбърт по негови записки и бележки.

Сериалът ще ни разкаже за борбата на две сестри - Валя (Емили Уотсън, "Чернобил") и Тула Харконен (Оливия Уилямс, "Короната"), които превръщат новосъздаденото сестринство "Бин Джезърит" в галактическа сила "зад кулисите". Ще срещнем и много други персонажи - вероятни прародители на Атреидите, рода Корино, фремените на Аракис и др.

Орденът се представя за религиозен, но всъщност се бори за създаването на план за спасяването на човечеството далеч в бъдещето - чрез контролиране на генетичните линии на големите династии в Империята и в крайна сметка създаването на Куизъц Хадерах, съществото, което ще може да вижда всичко в бъдещето и да открие пътя, по който човешката раса може да бъде спасена. Всичко това обаче минава през деликатното поставяне на основите на политическата мощ на Бин Джезърит, която ще просъществува 10 000 години до раждането на Пол Атреидис.

Сред актьорите са още Джоди Мей, Сара-София Буснина, Травис Фимел, Марк Стронг, Крис Мейсън.