Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харкив в Украйна.

Това заяви ген. Кристофър Каволи – командващ силите на НАТО в Европа. Той говори след заседание на Военния комитет на пакта с участието на началниците на отбраната от страните членки.

„Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив. Ние не вярваме, че това може да стане. Освен това те нямат уменията и капацитета за реализацията на стратегически напредък. Имат възможности за локален напредък и на места го осъществиха, но също така претърпяха и загуби на места. Аз съм в тесен контакт с украинските колеги и те ме увериха, че държат фронта“, каза Каволи.

Той обаче призна, че Русия е показала, че може да поправя грешките си и е показала устойчивост.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер добави, че това се вижда по новата техника, която Москва използва на бойното поле. Същевременно обаче той заяви:

„Ако погледнете качеството на военните, ще видите, че те имат големи проблеми, така че да са сигурни, че новите, които обучават, са на по-високо ниво от тези, които бяха налице преди това. Сега имат повече военни, но качеството им е по-ниско от това на тези, с които започнаха конфликта. И това е свързано с факта, че офицерите, които ги обучаваха, загинаха и ги няма, за да ги учат.

Като друг проблем Бауер открои елементарното оборудване, което не е по-различно от това, с което руските сили са започнали войната.