Драмата с барикадиралия се в Пловдив бивш полицай Венцеслав Караджов приключи. Той се е предал на органите на реда рано тази сутрин, около 5,30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Цяла нощ е бил убеждаван да излезе от дома си. Мъжът се барикадира, след като чува присъдата "доживотен затвор" за убийството на родителите му - това е окончателното съдебно решение.

"Успяхме да разрешим един случай на барикадирал се български гражданин, който във вчерашния ден получи окончателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) -  "доживотен затвор", обяви на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов.

В 17:30 часа вчера в Областната дирекция на МВР – Пловдив е получено искане за съдействие от "Съдебна охрана" за привеждане в изпълнение на окончателна присъда. Екипи на полицията в Пловдив и на "Съдебна охрана" се отправят към адреса, на който мъжът изтърпява мярка за неотклонение "домашен арест". Той обаче отказва да се предаде и се барикадира в дома си. Заплашва полицаите, че ще има много пострадали, както и че се е подготвил с опасни вещества. По тази причина униформените искат допълнително подкрепление, вземат и всички мерки за обезпечаване на адреса.

Чертов обясни, че е бил сформиран оперативен щаб с участие и на служители от Института по психология. 

"Проведоха се продължителни преговори в рамките на цялата нощ, които преминаха през различни етапи, имаше и доста кризисни моменти. Благодарение на професионалното отношение на служителите около 5:30 часа сутринта той склони да се предаде, като не са използвани нито помощни средства, няма пострадали и ранени", добави старши комисарят.

При проверката в дома на мъжа не са открити взривни вещества или други опасни предмети.

Адвокатката му: Опитал се е да се обеси

Снощи Караджов е предупредил сина си да не се прибира вкъщи. Това каза пред журналисти адвокатът на Караджов Зоя Тошкова. Тя разказа, че около 4:30 часа тази сутрин, когато се чула с Караджов, той ѝ е казал, че е направил опит да се обеси, но кабелът се скъсал. Това той приел като "знак на съдбата", че не трябва да приключва със себе си, а трябва да се предаде доброволно, обясни Тошкова.

"Кабелът обаче се е скъсал. Известно време той лежал на пода, докато се освести. Приел го е като знак на съдбата", разказа тя. И обясни, че не полицията го е убедила да се предаде. Според нея, ако подходът на униформените е бил малко по-агресивен, клиентът ѝ можело да ги нападне.

Тошкова е била в непрекъсната връзка с полицията. Тя обясни, че според нея главната роля на парламентьор в тази ситуация е изиграл началникът на отдел "Криминална полиция" в Пловдив комисар Георги Тасев.

Адвокатката разказа още, че вчера около 17:30 часа се обадила на Караджов и му изпратила окончателното решение на Върховния касационен съд, с което той е осъден на доживотен затвор за убийството на родителите си. 

Тогава Караджов започнал да се сбогува и казал, че неговият живот е свършил и няма да лежи невинен в затвора. Тошкова цитира и клиента си:

"След като всички сили хвърлиха да изкарат мен невинния виновен, сега аз ще действам, както си искам".

Караджов заявил, че е въоръжен и има туба с бензин и подчертал, че ще се отбранява до последно. 

Очевидно е блъфирал, защото полицията не е намерила никакви опасни вещества, каза Тошкова. 

Нито Караджов, нито самата адвокатка приемали присъдата. 

„Не може да се потупаме в гърдите, че сме в демокрация и да осъдят някого без доказателства“, каза тя.

На 17 май 2016 г. съседка открива родителите на Караджов - Цветан и Божура, мъртви в дома им, телата им са с осем куршума в тях. Той е задържан малко след това по подозрение, че ги е убил. Дълго време разследващите не могат да открият преки доказателства за съпричастността му към тежкото престъпление, а самият Караджов категорично отрича и твърди, че е невинен. Подозренията върху него се засилват, след като става ясно, че имал тежък конфликт и имотен спор с родителите си. И сега той продължава да твърди, че е невинен.

Караджов беше отведен днес сутринта от следствения арест на Окръжна прокуратура към пловдивския затвор, където ще изтърпява доживотната си присъда.