Френската полиция застреля въоръжен мъж, който се опитал да подпали синагога в град Руан, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на публикация в "Х" на френския вътрешен министър Жералд Дарманен.

"Мъжът е бил въоръжен с нож и железен прът. Той се е приближил до полицаите, които открили огън, лицето е починало", съобщи министърът.

Инцидентът се е случил рано тази сутрин и мъжът е успял да подпали синагогата. Телевизия "Франс 3" съобщи, че на мястото са пристигнали пожарникари, пожарът е овладян.

"Полицията предотврати още една антисемитска трагедия", заяви Ели Коршия, председател на Централната консистория на евреите във Франция.

Кметът на Руан съобщи от своя страна, че градът е "разтърсен и шокиран".

През 2016 г. Руан беше разтърсен от нападение, след като свещеник беше убит с нож по време на служба в град Сен Етиен дю Рувре, част от градската агломерация на Руан. Отговорността за нападението пое "Ислямска държава".

Франция неотдавна повиши до най-високата степен равнището на терористична заплаха, на фона на напрежението в Близкия изток и израелската офанзива в ивицата Газа, припомня Ройтерс, на която се позовава БТА.