Гърция и кредиторите ѝ постигнаха тази вечер сделка да продължат с четири месеца споразумението си за финансиране на дълбоко задлъжнялата страна срещу продължаване на програмата за икономии и реформи.

„Има надежда да постигнем положителен преглед на програмата. За това трябва доверие и тази вечер направихме първата стъпка към него“, каза Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. „Постигнахме общ език и споразумение върху изявление“.

Според текста на комюникето Гърция се съгласява да изпълни ангажиментите на сегашната си програма, като в нейните рамки ще договори с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, наричани отсега нататък не с омразното за народа ѝ име „тройка“,  а „институциите“.

В понеделник гръцкото правителство трябва да представи първоначален списък от основни реформи, които, ако бъдат одобрени от „инстинуциите“, ще станат основа за детайлни преговори, като крайният срок за приемането на цялата програма е краят на април.

От положителната оценка на институциите за нейното изпълнение ще зависи отпускането на слеващите траншове на спасителните заеми.

Четиримесечният срок на споразумението осигурява и време за евентуално договаряне и на трета програма за Гърция, каза Дейселблум. Не е сигурно, че вкрая на сегашната страната ще е готова да се финансира самостоятелно на международните финансови пазари. По досегашните две програми тя получи общо 238 евро спасителни заеми от Еврозоната, ЕЦБ и МВФ на значително по-ниски от пазарните лихви.