Страните членки (Съветът) на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия.

Това са сайтът Voice of Europe („Гласът на Европа“), агенция РИА „Новости“ и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.

Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за част от проруска мрежа за влияние. Тогава стана ясно, че Русия е плащала на евродепутати, за да разпространяват нейната пропаганда.

Тези медии са под постоянен пряк или непряк контрол на руското ръководство. Те насърчават и подкрепят руската агресивна война в Украйна и играят съществена роля в дестабилизирането на съседните на Русия страни.

В съответствие с Хартата за основните права, приетите днес мерки няма да попречат на споменатите медии и техните служители да извършват в ЕС дейност, различна от излъчването, например провеждането на проучвания и интервюта.

Руската федерация се ангажира със систематична международна медийна кампания и манипулиране на информацията, намеса и сериозно изкривяване на фактите с цел оправдаване и подкрепа на пълномащабната агресия срещу Украйна и засилване на стратегията по дестабилизиране на съседните страни, на ЕС и на неговите държави членки. Тези дейности са насочени най-вече срещу украинската държава и нейните власти, украинските граждани, както и срещу европейски политически партии, особено в предизборни периоди. Те вземат на прицел също гражданското общество, кандидатите за убежище, руските етнически малцинства, сексуалните малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите страни членки.