Служебният премиер Димитър Главчев е обявил конкурс за длъжността главен инспектор на Министерския съвет (МС). Това се разбира от стенограмата от правителственото заседание на 8 май. Тогава е взето решение за назначение на комисия за провеждането на конкурса. Информация за него обаче липсва в сводката след заседанието, която традиционно разпраща пресцентърът на МС.

Припомняме, че Главчев в средата на април - малко след като стана премиер, назначи Габриела Козарева за изпълняващ длъжността (и.д.) главен секретар. Тя зае мястото на Ваня Стойнева. Последната е била назначена през юли 2023 г. - по времето на редовното правителство на Николай Денков, сочи справка на Клуб Z.

Габриела Козарева бе изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията в периода 2018 – 2021 г. Тогава на власт бе правителството „Борисов“ 3, а официално управляващи бяха ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които бяха в коалиция.

Заради скандали в Агенцията премиерът тогава Бойко Борисов се оправда, че Габриела Козарева е била предложена от партия „Атака“ (която бе част от предизборната коалиция „Обединени патриоти“). Коментираше се, че зад нея всъщност стои най-могъщият депутат от ДПС Делян Пеевски – понастоящем (съ)председател на партията. 

Козарева обаче бе отстранена от поста чак през юни 2021 г. На власт по това време вече бе служебно правителство с премиер Стефан Янев. Смяната на Козарева пък направи тогавашният правосъден министър Янаки Стоилов. Той я обоснова с „множество нарушения“, установени при проверка на Агенцията по вписванията от Инспектората на правосъдното ведомство.

Иначе, конкурсът за главен секретар на МС е обявен със заповед на Димитър Главчев от 30 април, сочи справка на Клуб Z. Имало е 10-дневен срок за кандидатстване.

Явил се е обаче само един кандидат... Габриела Козарева. Конкурсът продължава, като Козарева в срок до 27 май трябва да представи концепция за стратегическо управление на тема: „Усъвършенстване на основните процеси в администрацията на Министерския съвет в контекста на електронното управление“.

Председател на 7-членната конкурсна комисия е Лилия Иванова - главен секретар на Министерството на младежта и спорта.

След запитване на Клуб Z oт правителствения пресцентър съобщиха, че досега никога главният секретар на МС не е назначаван с конкурс.

Процедурата, по която Габриела Козарева се очаква да заеме поста като титуляр, вероятно цели да „бетонира“ назначението й.

Главният секретар на МС не е политическа, а административна длъжност с ключови функции.

Според описанието на длъжността тя „осъществява административното ръководство на администрацията на Министерския съвет“. Занимава се с „организация, координация и контрол при подготовката на заседанията на Министерския съвет и формирането на приетите актове“, както и с „координация на дейността на централната и териториалната администрация на изпълнителната власт“.