България е сред 9-те страни членки на ЕС, които днес не подписаха декларация за продължаване на напредъка в сферата на човешките права на ЛГБТИК-общността в Европа.

Това съобщи в отговор на запитване на Клуб Z Давид Йорденс – говорител на неформалните съвети, организирани от ротационното белгийско председателство на Съвета на ЕС.

Освен от България документът не е подписан от Унгария, Словакия, Чехия, Румъния, Литва, Латвия, Хърватия и Италия. Прави впечатление, че само една от тези държави не е от бившия социалистически лагер.

Тези страни могат да се присъединят на по-късен етап и очакванията са повечето да го направят, отбеляза Давид Йорденс.

Белгийското председателство бе домакин на конференция на високо равнище в Брюксел, посветена на ЛГБГИК-общността. Тя бе под надслова „Съюзи и политика на гордостта: Към съюз на единството“ и бе проведена на Международния ден за борба с хомофобията, бифобията, трансфобията и интерсексофобията.

Насилието срещу тази общност в Европа нараства, изтъкнаха участниците. От направено проучване става ясно, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация все повече биват подлагани на тормоз и насилие. Най-тежко засегнати са младите, транссексуалните и интерсексуалните.

Страните членки на ЕС бяха призовани да засилят правната защита и да признаят основните права на ЛГБТИК-хората. Трябва да бъде гарантирано недискриминирането въз основа на половата идентичност, сексуалните характеристики и сексуалната ориентация.

На хомосексуалните двойки трябва да бъде даден правен статут, като се прилагат решенията на Съда на ЕС.