Общо 769 секции ще бъдат разкрити в чужбина за двата избора - за европейски и национален парламент. От тях 166 са само в Турция, където може да се гласува само за Народно събрание, тъй като страната е извън Европейския съюз.

Централната избирателна комисия определи секциите в чужбина със свое решение. Общият брой на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за народни представители на 9 юни е 38 293, а броят на подадените заявления за изборите за евродепутати е 15 575.

Все още се чака разрешение от някои държави за разкриване на секции извън дипломатическите ни мисии, където се разкриват по право. За такива извън посолствата и консулствата Министерство на външните работи изпраща запитвания.

Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство, предвид което е невъзможно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат определени като места за гласуване извън страната - посочва ЦИК.

Германия дава съгласие за гласуване на територията на страната, като по изключение се допуска гласуване в конкретни населени места с конкретни адреси. В тази връзка Министерството на външните работи предлага на ЦИК Хоф да бъде определено като място за гласуване извън страната, съответно да бъде образувана секция под условие, че бъде получено съгласие на приемащата държава за произвеждане на изборите до получаване на конкретно разрешение в срок не по-късно от 27 май 2024 г.

Посланиците ни в Норвегия, Япония и генералния консул в Одрин пък са направили предложения за разкриване на избирателни секции съответно в Кристиансанд, Осака и разкриване на втора избирателна секция в Капаклъ.

Пълния списък с одобрените секциите в чужбина вижте ТУК