Израелската армия е открила телата на трима заложници в ивицата Газа, сред които е и германско-израелската заложничка Шани Лук. И тримата загинали бяха отвлечени от музикалния фестивал в южен Израел на 7 октомври, който беше брутално нападнат от „Хамас“.

Според израелската армия телата на трима заложници са открити в ивицата Газа. Сред тях е и тялото на германо-израелската гражданка Шани Лук.

„Снощи израелските войски откриха телата на нашите заложници Шани Лук, Амит Бускила и Ицхак Гелерентер", заяви говорителят на армията Даниел Хагари по израелската телевизия. Тримата бяха взети за заложници по време на клането на „Хамас“ на 7 октомври и "брутално убити" по време на бягството им от музикалния фестивал "Нова".

Операция въз основа на разузнавателна информация

"Телата им са били открити през нощта по време на специална операция на армията и националната разузнавателна служба Шин Бет в ивицата Газа. Това е била операция, основана на разузнавателна информация. Те са били уведомени за местонахождението на телата от терористи, които са били арестувани и разпитани. Телата бяха изследвани в Института по съдебна медицина в Тел Авив. След като телата са били идентифицирани, семействата са били информирани.

"Ще продължим да се борим, за да върнем заложниците у дома", каза Хагари.

Израелската армия вече беше обявила смъртта на Лук в края на октомври, но съдбата на другите двама заложници оставаше неясна. Майката на Шани Лук Рикарда Лук обяви тогава, че е намерена отломка от черепна кост и е взета ДНК проба. Ако сте ранени на тази вътрешна черепна кост, вече не можете да живеете - каза тогава майката. Преди време родителите вече са предоставили на властите необходимия материал за ДНК сравнение.

Снимка на Лук в камион обиколи света

Снимки и видеоклипове, разпространени в интернет след терористичната атака, показват тялото на младата жена в един от пикапите на нападателите. Според семейството ѝ те са разпознали младата жена на кадрите и скоро след това са се обърнали към обществеността за помощ. Семейството на Шани Лук, част от което живее в Баден-Вюртемберг, първоначално е предположило, че младата жена е била тежко ранена в главата по време на нападението, но е жива и се намира в ивицата Газа. Сега бащата на Шани Лук Нисим Лук заяви пред израелските медии, че семейството е облекчено, защото вече знае със сигурност какво е станало с детето им и ще може да погребе останките.

Понастоящем Израел предполага, че 100 заложници са все още живи. Само по време на фестивала в пустинята Негев терористите са убили няколкостотин души. Общо 1200 души бяха убити при нападението на 7 октомври, по време на което те отвлякоха и около 250 души в ивицата Газа

Оттогава около половината от заложниците са освободени, най-вече в замяна на освобождаването на палестински затворници от израелски арест. Израел предполага, че около 100 заложници все още се държат в ивицата Газа, а „Хамас“ твърди, че държи под стража около 30 тела на отвлечени. Хиляди хора в Израел редовно провеждат демонстрации за освобождаването на заложниците, които все още се намират в ивицата Газа - те настояват израелското правителство да направи повече, за да освободи техните роднини и приятели.