Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва, че Русия има силите, за да атакува отново Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както го направиха в началото на инвазията", каза президентът в интервю за френската агенция и подчерта,  че според него Харков и Донбас са основните цели на Кремъл.

Зеленски също така упрекна западните страни, че му забраняват да поразява Русия с техните оръжия, предаде Франс прес.

"Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото предимство, с което разполага Русия, но ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, разположени на руска територия. Ние нямаме право", каза украинският лидер и подчерта, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос. 

Украинският лидер добави, че Западът се страхува както от руско поражение, так и от украинско поражение и нарече тази ситуация абсурдна.

"Намираме се в една абсурдна ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. И в същото време те не искат Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще доведе до поражението на Русия, а финалната победа на Русия ще доведе до поражението на Украйна", каза той пред Франс прес.

Според него нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива. Той добави, че Москва иска да атакува и град Харков.

"Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна", увери Зеленски в момент, в който руските сили постигнаха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

Зеленски все пак увери, че въпреки напредъка на руските сили пред последните дни в Харковска област, ситуацията е по-добра за украинските сили, отколкото е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

"Те са на 5-10 километра максимално от границата, спряхме ги. Не бих казал, че това е един голям руски успех, но трябва да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното предимство", заяви Зеленски.

Според него ситуацията все още не е стабилизирана.

"Въпреки това тя е  под контрол и е по-добра в сравнение с първия ден на офанзивата благодарение на изпратените подклепления", подчерта той.

Според него Русия иска да атакува град Харков, който е вторият по големина в страната и е само на няколко километра от фронтовата линия. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че за момента Русия няма намерение да атакува Харков.

Зеленски увери, че битката за града, ако има такава, би била тежка за руската армия

 "Те искат подобно нещо, те искат да атакуват", каза той и добави: "Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго".

Сега според него става дума Украйна и  нейните западни съюзници да не покажат слабост, заяви Зеленски и поиска две системи "Пейтриът" за защита на небето над Харковска област и за защита на военните, които защитават тази област.

"Те са като зверове. Ако почувстват слабост в това направление, те ще напреднат", заяви Зеленски и добави, че ако украинските войски успеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. "Според мен те няма да допуснат милиони от тях да измрат", каза той.

Според Путин офанзивата цели да създаде буферна зона, която да попречи на украинските удари по руска територия.

Украйна разполага само с една четвърт от системите за противовъздушна отбрана, които са необходими и се нуждае от 120 до 130 изтребителя Ф-16, за да може да сложи край на доминацията на Русия във въздуха, каза още Зеленски.

"Днес ние разполагаме с 25 процента от онова, от което се нуждаем, за да защитим Украйна, говоря за системи за противовъздушна отбрана, по-специално за мощните американски системи "Пейтриът", каза украинският лидер.

Той добави, че страната ума нужда от 120-130 бойни самолета Ф-16 или други модерни машини, за да няма Русия превъзходство във въздуха.

Русия обстрелва по въздух от две години Украйна, поразявайки градове и инфраструктура и поставяйки украинските сили в трудно положение на фронта, отбелязва Франс прес.

Поради недостатъчен брой системи за ПВО енергийната инфраструктура на Украйна беше значително повредена тази година от стотици ракети, дронове и бомби, изстреляни от руските сили.

Украйна освен това беше отслабена от почти пълното спиране в продължение на няколко месеца на американската военна помощ и забавянето на европейската помощ. Но сега САЩ гласуваха 60 милиарда долара помощ за Украйна и Зеленски иска да види нейните доставки.

"Можем ли да имаме три милиарда, за да закупим две "Пейтриът" за Харковска област. По този начин бомбите няма да падат върху нашите войници", попита той.

Що се касае до Ф-16, някои от които трябва да пристигнат това лято в Украйна след подготвянето на украинските пилоти да боравят с тях Зеленски иска много повече, още повече, че страната му си е поставила за цел да си върне контрола върху украинското небе тази година.

Поисканите 120-130 машини са за защита на небето срещу 300 машини - броя на самолетите, които Русия използва в Украйна, каза Зеленски.

"Имаме нужда от такава бройка от Ф-16, за да имаме равенство в силите", заяви той.

Украинският президент призна и за недостиг на хора и проблем с бойния дух на украинските сили, предаде още Франс прес.

Този коментар той направи в момент, в който от днес в Украйна влиза в сила нов закон за мобилизацията, който цели да попълни украинските сили.

"Трябва да попълним резервите. Има голям брой бригади, които са празни. Трябва да го направим, за да могат момчетата, които са на фронта, да имат нормална ротация. По този начин и бойният дух ще се подобри", каза Зеленски. 

Той иска Китай да бъде въвлечен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария трябва да организира през юни, но на която Русия няма да участва, предаде Франс прес.

"Бих искал Китай да бъде въвлечен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат влияние върху Русия. И колкото повече страни от този род са на нашата страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с това", заяви Зеленски.

"Китайските лидери живеят малко с усещането, че ако Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за САЩ. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те искат да намерят баланс между двете", каза украинският лидер.

Според него от една страна Китай има влияние върху Русия, защото има икономически връзки между двете страни, а от друга страна Китай е много заинтересован от пазара на ЕС и европейският пазар за китайците е приоритет. "Но те не искат да изгубят Русия", допълни Зеленски.

В средата на април Китай заяви, че има още много за вършене преди потенциалното провеждане на конференцията за мир, която Швейцария иска да организира на 15 и 16 юни, но без присъствието на Русия. Русия смята, че събитието е лишено от интерес без нейното участие в него.

В конфликта в Украйна Китай призовава за диалог, противопоставя се на всякакво прибягване до ядрено оръжие и призовава за спазване на териториалната цялост на всички страни, в това число по подразбиране и Украйна.

Но Пекин никога не осъди публично Москва заради инвазията й в Украйна и призовава редовно да се отчитат и опасенията на Русия за сигурността й пред НАТО.

Руският президент Владимир Путин е сега на визита в Китай, където беше приет от китайския лидер Си Цзинпин. Двамата лидери заедно защитиха оста Пекин-Москва като фактор на стабилността и на мира в света.

Стратегическото партньорство между Китай и Русия само се засилва от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., но Пекин отхвърли западните твърдения, че подпомага руските военни усилия.

В интервюто за Франс прес Зеленски призова всички страни по света, по-специално тези от юг, да изпратят делегации в Швейцария.

"Ако няма представител на вашата страна, това ще рече, че вие  отговаряте на онези, които казват "Ние искаме мир", че вие искате Русия да победи", каза украинският лидер.

Зеленски спомена три досиета, по които ще се водят разговорите в Швейцария и които присъстващите държави биха могли да подкрепят.

Първото касае свободното движение в Черно море, за да се защити хранителната сигурност по света, като се позволи износ на украинско зърно. Второто касае споразумение относно призив за прекратяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, заради което  престъпление Международния наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Според Зеленски ако в края на срещата в Женева се стигне до тези три мерки с мнозинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще рече, че Русия няма да може да ги блокира.

Зеленски е отхвърлил идеята за примирие във войната с Русия по време на летните Олимпийски игри в Париж, пожелано от френския президент Еманюел Макрон.

"Казах: Еманюел, ние не вярваме в това. Нека си представим за секунда, че има прекратяване на огъня. Първо, не се доверяваме на Путин. Второ, той няма да изтегли войските си. Трето, кажи ми, Еманюел, кой гарантира, че Русия няма да се възползва, за да докара войски на наша територия", каза Зеленски и допълни, че отхвърля едно примирие, което ще е от полза за врага.

"Не сме против това примирие, не сме против края на войната. Но ние искаме един справедлив край на тази война. И ние сме против едно примирие, което ще е от полза за врага", каза той.

Путин по време на пътуването си в Китай също заяви, че е против олимпийско примирие, защото на неговата страна е забранено да участва в Олимпийските игри заради инвазията в Украйна.

Макрон увери, че иска да направи всичко, за да има олимпийско примирие по света по време на игрите. Той заяви, че в началото на май китайският президент Си Цзинпин е подкрепил тази негова идея.

По време на срещата си в Пекин Путин и Си не са коментирали публично този въпрос.