Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен за Украйна, Русия и всички нас. Това се отразява неизбежно на всички избори - и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света. Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира. Всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ямбол, цитиран от БТА, попитан какъв знак за Европа е покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

"Крайно опасно е страстите между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход", допълни Радев.

"Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик, заради подкрепата му за мира, е показателно за тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение и омраза. Затова допринесоха и много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до всички тези негативни последствия", посочи още Радев.

Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук, не водят до нищо добро и за такива действия трябва да се носи отговорност, подчерта държавният глава.

"Ако не се сложи край на тази война, Украйна ще е демографски опустошена, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, а и за Европа", добави той.

Той призова за глас на разума и за дипломатически усилия за мир, а "не за непрекъснато наливане на оръжия". С оръжие и без оръжие ние отиваме към сходен изход и трябва да си даваме сметка - разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва впоследствие да плащаме, това е неизбежно, допълни държавният глава. 

В Ямбол Румен Радев поздрави участниците в "Президентския тест", част от инициативата "Спортувай с президента", и откри национален фестивал по утринна гимнастика в линейния парк "Тунджа", който се организира за трета поредна година от Община Ямбол.Рум