Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели.

Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият Сливенски митрополит.  Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.

Двамата бяха избрани сред общо шест кандидатури. Отпаднаха Велички епископ Сионий, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Изборите се провеждат за втори път, след като първите бяха касирани.

През февруари след два тура бяха избрани епископ Иеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Светият синод обаче касира вота, а двамата епископи не са в избирателния списък за вота днес.

Сред новите кандидати не присъстваха епископите Йеротей и Михаил

Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей.

След избора днес следващата неделя Светият синод трябва да избере един от тях за Сливенски митрополит.

Очакванията Сливенската епархия да има владика преди изборите за нов патриарх на Българската православна църква. Нов патриарх трябва да бъде избран до край на юни.

Новият български патриарх ще бъде избран между трима митрополити

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия. Две от тях са да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като митрополити.