Приключва една ера за „Ливърпул“ – днес Юрген Клоп приключва кариерата си. Той остави своя отпечатък върху "червените", както никой друг мениджър преди него - и все пак е дошло времето да се сбогуваме.

Тази седмица се появи видеоклип, записан от фенове по време на обиколка на стадиона на "Анфийлд Роуд". От разстояние те заснеха Юрген Клоп, който стоеше сам на терена на стадиона, в съзерцателна прощална поза. Феновете плачат с истински сълзи при тази гледка. И Клоп вероятно също го е направил в този момент.

След осем години и половина, 488 мача, 303 победи, 1086 гола и осем титли, една от най-значимите треньорски ери в най-новата история на футбола приключва с мача между футболен клуб "Ливърпул" и "Уулвърхемптън Уондърърс".

Днес ще станем свидетели на най-емоционалното сбогуване с треньор за всички времена. Юрген Клоп казва "Сбогом, Ливърпул!"

„Само при мисълта, че всички ще пеят "You'll never walk alone", футболното ми сърце бие Клоп, Клоп, Клоп“, каза легендарният треньор.

Нито един треньор не успява да създаде такава тясна връзка между феновете и отбора, както той. Под ръководството на Клоп "червените" са спечелили осем титли и са достигнали 13 финала. Най-големият му триумф: той възвърна вярата на съмняващите се - особено във фазата, когато в началото загубиха четири поредни финала.

Клоп публикува емоционално прощално видео - в Instagram. Досега мениджърът не е имал акаунт в социалните мрежи. Клоп се обръща към феновете на Ливърпул и казва:

"Искам да остана във връзка с вас. И въпреки че не съм от любителите на социални медии, хората са ми казвали, че това помага".

Това е първият пост в профила му, който съществува от април 2024 г. Почти 1,6 млн. души вече следват бившия треньор на „Борусия Дортмунд“.

Единственият пост на Клоп до момента е компилация от емоционални видео откъси от времето му в Ливърпул, пресконференции и самия Клоп, който говори в камерата на мобилния си телефон.

Той казва: "Скъпи фенове на Ливърпул, наближава краят." След това първи откъс от встъпителната му пресконференция на 8 октомври 2015 г.: "Не е толкова важно какво мислят хората, когато пристигнеш. Много по-важно е какво казват хората, когато си тръгваш."

"Бих го нарекъл любовна връзка".

Роденият в Щутгарт треньор печели Шампионската лига (2019 г.), Висшата лига (2020 г.), Купата на Англия (2022 г.), два пъти Купата на лигата (2022 и 2024 г.) и Суперкупата на УЕФА (2020 г.) с Ливърпул.

Клоп: "Беше невероятно време от първия ден. Наслаждавах се толкова много. И бих искал да ви благодаря много за цялата подкрепа, за цялата сила, която ни дадохте през последните няколко години".

Той продължава: "Винаги съм имал чувството, че пишем тази история заедно. И това усещане продължава и днес. Това е добра история. Когато я четем в бъдеще, ще имаме усмивка на лицата си".

И занапред всички фенове на Клопо ще бъдат информирани за живота на треньора чрез социалните мрежи. Самият той планира да си вземе едногодишна почивка от лятото.