Дете на пет години от село Стоб, община Кочериново, е докарано в клинична смърт в Многопрофилната болница за активно лечение – Благоевград. Детето е било без дихателна и сърдечна дейност, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Димитров.

Веднага е започната реанимация от дежурния лекар, извикан е реанимационен екип, детето е интубирано, започнало е обдишване, а опитите да бъде възстановена сърдечната и дихателна дейност са продължили повече от 40 минути, посочи д-р Димитров, цитиран от БТА. Той добави, че е назначена вътрешна проверка за адекватността на действията на екипа, който е извършвал реанимационните действия. 

Районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки съобщи, че най-вероятната причина за смъртта е, че детето се е задушило в съня си. В болницата в областния град то е докарано вече със спаднала температура, преди това е прегледано в Рила, но медиците там са преценили, че не могат да му помогнат и са препратили родителите към Благоевград. По делото е образувано досъдебно производство.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ също се самосезира и започна проверка по случая.