Президентът на САЩ Джо Байдън категорично защити Израел, като заяви, че израелските сили не извършват геноцид в своята военна кампания срещу бойците на "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това твърдение", заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка в Белия дом.

Байдън се сблъсква с протести на много от предизборните си събития от пропалестински поддръжници, които го нарекоха "Джо Геноцида" заради твърдата му подкрепа за Израел, посочва Ройтерс.

В забележките си по време на събитието в Белия дом президентът подчерта, че Израел е жертва на атаката на бойци на "Хамас" на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души и отвлечени стотици заложници.

Той добави, че подкрепата на САЩ за безопасността и сигурността на израелците е "желязна".

"Ние сме с Израел, за да бъде отстранен (лидерът на "Хамас" Яхия) Синуар и останалите касапи от "Хамас". Ние искаме "Хамас" да бъде победена. Работим с Израел, за да се случи това", каза той.

Преговорите между Израел и "Хамас" за освобождаване на болни, възрастни и ранени заложници са в застой, но Байдън обеща да не се отказва.

"Ще ги върнем у дома, ще ги върнем вкъщи, с каквито и трудности да се сблъскаме", увери той.

Байдън разкритикува заповедта за арест, поискана от главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан срещу израелския премиер Бенимин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Хан пожела да бъдат подведени под отговорност и трима лидери на "Хамас".

Искането на прокурора Карим Хан е "възмутително", заяви Байдън в изявление.

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас", никаква", подчерта Байдън. "Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност".

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и "Хамас". Това е позорно", подчерта държавният секретар. "Хамас" е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци", посочи той.

Освен това Международният наказателен съд "няма юрисдикция" над Израел, подчерта Блинкън.

Самият Бенямин Нетаняху заяви вчера, че "отхвърля с отвращение" заповедите за арест, поискани от Хан.

"Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора от Хага между Израел, който е демократична държава, и масовите убийци от "Хамас", се подчертава в изявлението му.