Петата по активи банка в България - "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) - се продава, съобщи "Капитал", позовавайки се на няколко източника.

Според вестника процедурата за намиране на купувач се намира в напреднала фаза и е възможно да бъде финализирана още този месец. Сред потенциалните кандидати за придобиването са "Уникредит Булбанк" и "Пощенска банка".

По-късно днес от банката разпространиха изявление, в което уточняват, че "нe ce пpoвeждa пpoцeдypa пo т.нap. дю дилиджънc, ĸoятo пpoцeдypa e cтaндapтeн eлeмeнт пpи пoĸyпĸo-пpoдaжбaтa". От финансовата институция не отричат изрично, че са били водени преговори, но окачествяват публикацията като "нeпoтвъpдeнa инфopмaция, бaзиpaнa нa нeoфициaлни изтoчници и в пpoтивopeчиe c дoбpитe жypнaлиcтичecĸи cтaндapти."

"Капитал" прогнозира, че при сключване на сделка и получаване на необходимите регулаторни одобрения може да се стигне до смяна на собствеността в края на тази или в началото на следващата година.

На неликвидната Българска фондова борса (БФБ) цената на акциите на финансовата институция от началото на май е нараснала с почти 70 процента на фона на липсата на официална информация, отбелязва вестникът. Стойността им е докоснала 4,80 лв., което не се е случвало от 2018 г., преди да спадне обратно до 4,00-4,50 лева. Това прави пазарна капитализация от около 650 млн. лв., при около 350 млн. лв. само допреди седмици. 

Между апетитен актив и "скелетите в гардероба"

"Уникредит Булбанк" и "Пощенска банка" са силно мотивирани и очевидно готови да платят около 500 млн. евро за ПИБ, пише "Капитал", коментирайки, че борсовата цена не може да достигне до подобни стойности заради "скелетите в гардероба ѝ". Това са големи експозиции, включително и към свързани лица с основните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат 60 процента от публичното дружество. Котировките на БФБ са повлияни и от натрупаното през годините недоверие и репутационен риск около имената им, пише медията.

Двете банки кандидати за придобиване на ПИБ са загубили позиции, след като ОББ купи българското поделение на австрийската "Райфайзенбанк" през 2022 г., а през 2020 г. ДСК закупи "Експресбанк" от френската "Сосиете Женерал". 

През 2014 г., след фалита на КТБ, "Първа инвестиционна банка" беше подложена на масови тегления от клиенти. Наложи се държавата да налива пари, за да може тя да остане ликвидна, припомня вестникът. След това, при прегледите на качеството на активите през 2016 и 2019 г., тя бе сочена като банка със съществен капиталов проблем. През 2020 г. рекапитализирането ѝ бе последната пречка за влизането на България в "чакалнята на еврозоната" ERM II. Проблемът бе преодолян, след като ББР записа дялове в ПИБ на стойност два пъти над пазарните нива.

"Първа инвестиционна банка" е създадена през 1993 година. Още оттогава тя се контролира от настоящите ѝ основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които между 1986 и 1990 г. са работили в дилинг отдела на държавната "Биохим". В началото на промените двамата напускат и основават "Първа финансова брокерска къща", която е била сателитит на фалиралата през 1996 г. "Първа частна банка".