Решението на Международния наказателен съд в Хага да издаде заповед за арет е "опит да се откаже правото на държавата Израел да се защитава". Това обяви министърът на отбраната Йоав Галант, когото главният прокурор на МНС Карим Хан иска да подведе под отговорност заради предполагаеми престъпления по време на конфликта в Газа от 7 октомври насам.

"Държавата Израел се бори от 7 октомври срещу убийствен и кръвожаден враг, който е извършил жестокости срещу израелски жени, деца и мъже и сега използва собствения си народ като жив щит. Израелските отбранителни сили се бият в съответствие с правилата на международното право, като предприемат уникални хуманитарни усилия, каквито не са предприемани в нито един въоръжен конфликт.

Паралелът на прокурора на МНС между терористичната организация "Хамас" и държавата Израел е позорен и отвратителен. Държавата Израел не признава властта на съда. Опитът на прокурора Карим Хан да откаже правото на държавата Израел да се защитава и да освободи своите отвлечени трябва да бъде отхвърлен категорично".

Бенямин Нетаняху и Галант са обвинени в изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ от доставки на хуманитарна помощ и умишлено нападение срещу цивилни. Лидерите на "Хамас" Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания бяха посочени от съда като издирвани за престъпления на изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване, сексуално насилие и изтезания.