Еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова ще предложи на Европейската комисия да прекрати процедурата по член 7 срещу Полша, започната през 2017 г.

Новината обяви самата тя във вторник пред журналисти.

Решението е взето днес от страните членки ЕС по време на Съвет „Общи въпроси“.

Предложението ще бъде направено до края на месеца, каза Йоурова.

„Това е велик ден за над 37 милиона полски граждани и велик ден за ЕС и европейската демокрация“, коментира Хаджа Лабиб – министър на външните работи и по европейските въпроси на Белгия, която в момента председателства Съвета на ЕС.

На 6 май Европейската комисия обяви, че смята да оттегли мотивираното си предложение от 2017 г. за задействане на член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) срещу Полша. След приключване на анализа си за ситуацията в страната в контекста на този член ЕК смята, че вече няма ясен риск от сериозни нарушения на върховенството на закона.

Днес Йоурова информира Съвета за намерението на Комисията, която в крайна сметка трябва да прекрати процедурата.

Голяма част от страните членки са подкрепили Полша и действията на нейното правителство. Унгария, срещу която също има процедура по член 7, е изпратила писмо, в което твърди, че решението за Полша е политическо. Йоурова обаче е заявила, че оценката е въз основа на направеното от Варшава.

Еврокомисарят похвали полските власти за това, че са признали, че има проблем с върховенството на закона и че той трябва да бъде поправен.