"Няма кворум, няма да имаме заседание", обяви две минути преди 21 часа във вторник вечер Росица Кирова, зам.-председателката на НС, която изпълнява ролята на парламентарен шеф. Така инициираното от ГЕРБ и ДПС преварващо нощно извънредно заседание не се осъществи, без големи изненади и след три неуспешни опита.

Народното събрание направи опит да се събере отново за втори път днес от 19:30 часа. Преди това през деня парламентът вече се отчете с едно извънредно заседание, посветено на процента на увеличение на пенсиите, което беше свикано по инициатива на ПП-ДБ. Още тогава от изказванията на БСП стана ясно, че оттам искат изслушване на председателя на КЕВР Иван Иванов и на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за цената на тока. По време на дебатите за пенсиите това им беше отказано от Кирова заради различната тематика, а от соцпартията дадоха заявка, че ще искат ново извънредно заседание. По-късно от ПП-ДБ обявиха, че ще събират подписи за изслушване на енергийния министър другата седмица в парламента

ГЕРБ и ДПС обаче изпревариха това искане. Събрани са подписи за свикване на извънредно заседание на парламента за изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с поскъпването на цената на тока още днес, обяви Теменужка Петкова на брифинг в късния следобед.

"Видяхме, че имаше много бурни дебати по тази тема, очевидно това е въпрос, който вълнува всички, и ние считаме, че той трябва да бъде изяснен още в рамките на днешния ден, така че такова искане ние сме внесли. Мотивът ни е много ясен - да се спре със спекулациите по тази тема и българските граждани да бъдат информирани за това, което се случва", разясни Петкова. 

Тома Биков добави, че целта на това нестандартно решение е да бъде прекратен опитът да се злоупотребява с направените конституционни промени.

"Когато решихме парламентът да има непрекъсваемост на мандата, нашата цел беше да се оказва контрол върху изпълнителната власт, а не да се превръща залата на НС в предизборна трибуна, коментира депутатът. Ние искаме да приключим днес с този свободен ден в предизборната кампания", добави Биков. 

Малко след това Росица Кирова насрочи заседанието за 19,30 часа.