Няма правни, свързани със сигурността или морала аргументи срещу това партньорите на Украйна да свалят руски ракети над нейна територия, заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Укринформ. 

Кулеба каза на съвместна пресконференция в Киев с германската си колежка Аналена Бербок, че украинската страна моли партньорите си или да обмислят тази възможност, или да предоставят системи за противовъздушна отбрана и бойна авиация с подходящи технически характеристики.

„Няма никакви правни, свързани със сигурността или морала аргументи, които да застанат пред нашите партньори, че да не свалят руски ракети над територията на Украйна от своя територия. Тези, които казват, че подобни действия ще бъдат ескалация, манипулират“, заяви Кулеба.

Според него украинската страна е чувала много пъти, че трябва да се избягва ескалация, но през последните години само Русия предизвиква ескалация.

„Първото нещо е, че молим нашите партньори да обмислят възможността да прехващат руски ракети – не руски самолети с руски летци на борда, а парчета желязо, които носят смърт от Русия на Украйна – от територията на нашите страни партньори. Има алтернативно решение: ако не искате да правите така, то просто ни предоставете необходимите условия, а ние ще ги разположим на територията на Украйна и сами ще прехващаме тези ракети. Става дума за противовъздушни системи и бойна авиация с подходящи технически характеристики. Да се заема позиция, при която да няма прехвърляне на зенитни системи и да не се подкрепя свалянето на руските ракети от собствена територия над територията на Украйна е позиция на умиротворяване на агресора“, подчерта ръководителят на украинската дипломация.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази убедеността си, че евентуалната помощ от НАТО за свалянето на руски ракети над територията на Украйна може да компенсира изпитвания от нея недостиг на противовъздушни системи и няма да означава намеса на алианса във войната.