В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с преднина от малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15,4%), ДПС (14,9%) и "Възраждане" (14,8%).

Това показват актуалните данни на агенция "Тренд", огласени в сряда. Изследването е национално представително и е по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите.

То е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

В кампанията ще бъде решено как ще се подредят политическите сили за второто, третото и четвъртото място, отбелязват от "Тренд". БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5,5%.

Под бариерата за парламентарно представителство към момента остават "Солидарна България" (2,4%), "Синя България" (1,8%), "Левицата" (1,4%), "Български възход" (1,2%) и ВМРО (1,1%).

Избирателната активност

Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори. Приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За изборите за Европейски парламент декларираната активност е с 3% по-ниска.

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Евроизборите

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16,1%) и Възраждане (15,1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно, уточняват от "Тренд".