Натали е на 15 и в изключително тежко състояние - и само операция в чужбина може да я спаси. Детето е диагностицирано с рядка форма на болестта на Хиршпрунг и животът й зависи от 45 000 евро, които майка й, самотен родител, не може да осигури.

Болестта на Хиршпрунг е заболяване, което засяга определени нервни клетки в червата на човек, които отговарят за нормалното функциониране на перисталтиката. При много деца се открива бързо, в най-ранна детска възраст, и бърза хирургична намеса решава проблема. При Нати обаче диагнозата е дошла много по-късно, когато вече са нанесени сериозни дегенеративни щети на дебелото черво.

Сега 15-годишното момиче е с възпалено дебело черво, токсичен мегаколон, отделителната й система на практика не работи. Дори само за да оцелява се нуждае от скъпо лечение, но то отлага неизбежното - спасяването й зависи от операция, при която да бъде премахнато възпаленото дебело черво.

Водещи хирурзи у нас и зад граница препоръчват операцията да се извърши веднага - като моментът "веднага" е вече отминал, детето едва се държи. Екип в Истанбул очаква Натали, а майка й Калояна отчаяно се опитва да събере нужните 45 000 евро.

Защо няма пари от Фонда за лечение на деца? Защото операцията ще е в Турция, извън ЕС. Екип български лекари вече са се провалили веднъж. Други пък отказват да я оперират - поради административни ограничения не могат да извършват подобни интервенции, преди Натали да стане на 18. А тя няма толкова време.

Всеки, който желае да подаде ръка на детето и да помогне за спасяване на живота на Натали, може да дари в Пощенска банка по дарителска сметка:

IBAN BG28BPBI81704062290501
Титуляр: Калояна Канариева
Основание - за лечението на Натали