Ирландия, Испания и Норвегия ще признаят държавата Палестина. Това стана ясно от изявление на ирландския премиер Саймън Харис, цитирано от Ройтерс. Той изрази очакване и други държави да се присъединят към инициативата в близките седмици.

"Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че ще признаят държавата Палестина", обяви министър-председателят на пресконференция. "Сега всеки от нас ще предприеме необходимите национални стъпки, за да изпълни това решение. Уверен съм, че още държави ще се присъединят към нас в предприемането на тази важна стъпка през идващите седмици", добави Харис.

Официално Дъблин, Мадрид и Осло ще признаят Палестина на 28 май.

В отговор Тел Авив обяви "незабавно отзоваване" на посланиците си в Ирландия и Норвегия. Външният министър Израел Кац предупреди, че подобен ход ще бъде предприет и срещу Испания. 

"Дадох указания за незабавно отзоваване на посланиците на Израел в Ирландия и Норвегия за консултации в светлината на решенията на тези страни да признаят Палестинската държава. Изпращам ясно и недвусмислено послание до Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи пред онези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му. Днешното решение изпраща послание към палестинците и света: тероризмът си струва. След като терористичната организация "Хамас" извърши най-голямото клане на евреи след Холокоста, след като извърши отвратителни сексуални престъпления, на които светът стана свидетел, тези страни избраха да възнаградят "Хамас" и Иран, като признаят Палестинската държава".

Кац изтъкна, че "тази изкривена стъпка е несправедливост към паметта на жертвите на 7/10, удар върху усилията за връщане на 128-те заложници и тласък на "Хамас" и джихадистите в Иран, което подкопава шанса за мир и поставя под въпрос правото на Израел на самозащита".

"Израел няма да мълчи – ще има още тежки последствия. Ако Испания изпълни намерението си да признае Палестинска държава, подобна стъпка ще бъде предприета и срещу нея. Ирландско-норвежката глупост не ни възпира; ние сме решени да постигнем нашите цели: възстановяване на сигурността на нашите граждани, унищожаване на "Хамас" и връщане на заложниците у дома. Няма по-справедливи каузи от тези."