Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей е удостоил и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата, като се пояснява, че грамотата е връчена в рамките на посещение на Сарафов в централата на ФБР във Вашингтон. И.ф. главният прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие.

"Акцент в разговорите на Борислав Сарафов с американските домакини е поставен върху наказателноправното сътрудничество между българската прокуратура и американските правоохранителни институции в контекста на съвременните предизвикателства пред сигурността и взаимодействието в борбата с трансграничната организирана престъпност. В тази връзка са обсъдени съвместни действия срещу международни престъпни групи с участието и на български граждани.

В контекста на съдебната реформа у нас и.ф. главен прокурор е обсъдил добрите практики в работата на ФБР, които биха били полезни при една структурна реформа на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба", пишат още от ПРБ.

(Клуб Z припомня, че още преди да се въведе сегашният модел за разследване на главния прокурор - с върховен съдия, който адхок да става прокурор, се обсдъждаха различни модели. Един от тях по времето на упралвението на ГЕРБ бе именно директорът на НСлС да става по изключение "надглавен" прокурор, който да разследва главния. Тогава постът се заемаше именно от Борислав Сарафов - бел. ред.). 

При срещите с представители на ФБР главният прокурор Борислав Сарафов е обърнал внимание върху предизвикателствата, които правоохранителните органи в световен мащаб имат при разследвания на киберпрестъпления. Постигната е договореност в скоро време в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет. 

"В рамките на работната визита Борислав Сарафов посети и Академията на ФБР в гр. Куантико, щата Вирджиния, където бе постигната договореност за първи път следовател от НСлС да премине пълния обучителен курс на Академията, а в бъдеще български следователи регулярно да бъдат изпращани на обучения във ФБР. 

Главният прокурор на Република България изрази пред ръководството на Академията на ФБР желание за провеждането в България на серия от обучителни семинари с лектори от САЩ за български магистрати и служители на специалните служби с основен фокус върху киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства. Това би било полезно с оглед изграждане на нужния професионален капацитет и възможността за създаването на отделна структура, която да работи по този тип престъпления и събирането на електронни доказателства", допълват от пресцентъра на Главна прокуратура.