Трима души, заподозрени за вандализъм на мемориала на Холокоста в Париж, са открити в България, съобщиха от парижката прокуратура, предаде "Политико". 

В нощта на 13 май около 35 графита с червени ръце бяха нанесени върху мемориала в Париж, предизвиквайки широко осъждане на фона на вълната от престъпления от омраза във Франция, нараснали след началото на войната в Газа миналия октомври.

В писмен отговор до "Политико" прокуратурата съобщи, че тримата са били забелязани от камери за наблюдение да се движат от мемориала към хотел в източната част на Париж, преди да вземат автобус към Белгия. 

"Разследванията установиха също, че резервациите са направени от България", допълват от службата.

Доклади от сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и общественото радио FranceInfo съобщиха, че следователите проследяват възможна "операция по дестабилизиране на Русия" и са установили, че лицата, отговорни за графитите, са от България.

През ноември молдовска двойка беше арестувана по подозрение, че е нарисувала около 250 сини звезди на Давид в Париж, разпалвайки страхове от антисемитизъм. Франс прес и Le Monde съобщиха през февруари, че операцията е била "поръчана от руските служби за сигурност".

Събитията подхраниха безпокойството относно руската намеса във френската политика и общество. Две седмици преди вандализма от 13 май студенти, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, боядисаха ръцете си в червено. Някои медии обвързаха символа на червената ръка с линчуването в Рамала през 2000 г. на двама резервисти от Израелските отбранителни сили, но протестиращите отрекоха да има връзка.