Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки един гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността.

„Човешкото достойнство е ненакърнимо.“

Това гласи член първи на германския Основен закон, приет на този ден преди 75 години. С него Германия затваря страницата на авторитарни режими и изгради една от най-демократичните и социални държави в света.

За честванията в Берлин се събраха всички досегашни канцлери и президенти, които са още живи – сред тях Ангела Меркел, Герхард Шрьодер, бившият федерален президент Йоахим Гаук и ръководителите на петте конституционни органа: федералният президент, председателите на Бундестага, Бундесрата и Федералния конституционен съд.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер похвали Основния закон като "голям подарък" за Германия след националсоциалистическата тирания. "Подарък, който не само трябва да помним, но и който трябва да пазим, съхраняваме и защитаваме в ежедневието на Републиката", заяви Щайнмайер на церемонията.

 „В момента в страната ни набират сила сили, които искат да я отслабят и подкопаят, които презират нейните институции и обиждат и унижават нейните представители. Да, нашата демокрация се получи. Но ние знаем, че тя не е гарантирана, а няма кой друг да я защити освен ние самите – от всеки един от нас зависи да има демокрация“, каза той.

Преди държавната церемония министърът на правосъдието Марко Бушман обясни, че би искал по повод годишнината да се даде повече признание на конституцията и демокрацията в Германия. Критикуването на политиката е част от демокрацията. Но нашата конституция като рамка за политиката е осигурила най-либералната и просперираща държава, която някога сме имали", заяви той.