Русия се опита да отнеме територия на Естония в граничната за двете страни река Нарва. Под прикритието на нощта руснаци премахнали шамандури, разделящи двете страни. Талин съобщи, че преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна Кремъл не е настоявал да се преместват плаващите маркери във водата. 

"Тази година Русия оповести, че няма да се съгласи за разположението на поне половината планирани шамандури", обяви естонската гранична служба, цитирана от Ройтерс.

Естонската премиерка Кая Калас съобщи пред репортери, че правителството й уточнява с Москва обстоятелствата около преместването на шамандурите. Тя добави, че "Русия използва подходи като сплашване, с които да сее несигурност в нашите общества".

Само два дни по-рано руското военно министерство обяви чернова на резолюция, чиято цел бе да преначертае морските граници на ексклава Калининград и източната част на Финския залив. Предложението, което вече бе премахнато от сайта на руското правителство, предизвика възмущение сред балтийските страни, които определиха мярката като опит за дестабилизация на региона.

В сряда Кремъл настоя, че документът не е бил политически мотивиран, но експерти в сферата на сигурността посочват, че Москва се стреми да постави под напрежение съседките си, които до една членуват в НАТО и ЕС.