Най-голямата търсачка Google отскоро има нова функция - AI Overview (ИИ Обзор) - която прави агрегация на резултати на търсенето от изкуствен интелект. За жалост те често са глупави, неточни или направо опасни.

Популярен в социалните мрежи резултат стана търсене на потребител, който е попитал - "Как да направя така, че сиренето да не се отлепя от пицата" - чест проблем при готвенето на популярното италианско ястие.

AI Overview на Google дава няколко съвета, един от които е "смесете малко количество нетоксично лепило в соса, което ще го направи по-леплив". 

Дори нетоксичното лепило обаче е напълно способно да запуши опасно чревния тракт на всеки.

Налице са и по-опасни отговори - на въпрос как да почисти миялната си машина, друг потребител получава рецепта за иприт, известен още като горчичен газ, бойно отровно вещество, ползвано за пръв път в Първата световна война.

Както вече и се очаква, новият инструмент на Google без никакви скрупули краде отговори от всякакви сайтове - като понякога, когато препоръчва рецепти за реални ястия, добавя накрая "любимото на детето ми" - като така се издава, че е откраднало рецептата от блога на родител.

Според Google обаче AI Overview е от полза на малките сайтове, тъй като извлича тяхното съдържание в резултатите и така те достигат до повече търсещи.

"С AI Overview хората посещават по-голямо разнообразие от уебсайтове за помощ при по-сложни въпроси. Виждаме, че линковете, включени в AI Overview, получават повече кликове, отколкото ако страницата се беше появила като традиционен уеб листинг за това запитванe", пишат от Gogle.

Google включва разяснението "генеративният AI е експериментален" под резултатите.