Тийнейджър, починал от левкемия на 15-годишна възраст, ще бъде първият светец от новото хилядолетие, канонизиран от Католическата църква, съобщава "Гардиън".

Карло Акутис е компютърен гений, който помога за разпространението на учението на католицизма онлайн преди да почине през 2006 г. В четвъртък папа Франциск обяви, че второ посмъртно чудо се приписва на Акутис, като починалият тийнейджър е одобрен за канонизация. От 912 души, канонизирани от папа Франциск, последната рождена дата на светец е била през 1926 г.

Карло е роден в Лондон през 1991 г., преди да се премести в Милано с италианските си родители Андреа Акутис и Антония Салцано като дете.

Пред вестник "Куриера дела сера", майката на момчето, Антония Салцано обяснява, че от тригодишна възраст синът ѝ искал да посещава църквите, покрай които минавали в Милано, и да дарява джобните си пари на бедните хора в града. Момчето, по думите ѝ, винаги подкрепяло съученици, чиито родители се развеждали, защитавал връстници с увреждания, когато били тормозени, носел храна и спални чували на бездомниците.

Карло се научил да пише кодове още в началното училище, след което започнал да използва уменията си, за да създава уебсайтове за католически организации, както и да документира чудеса по света.

В католицизма хората могат да се молят на починали хора, за които вярват, че са на небето, за да поискат да говорят с Бог от тяхно име, като например да помолят човек да се възстанови от болест или нараняване. Ако след това въпросният човек претърпи неочаквано възстановяване, това може да бъде класифицирано като чудо от Ватикана. Ако две чудеса се припишат на починал човек и са одобрени от папата, тогава мъртвият вече отговаря на изискванията за светец, припомня изданието.

Акутис беше сложен в процедурата за обявяване за светец, след като папа Франциск одобри първото чудо, приписвано на Карло: седемгодишно момче от Бразилия се възстановило от рядко заболяване на панкреаса, след като влязло в контакт с една от тениските на починалия италиански тийнейджър. Свещеник също молил на Акутис за детето.

Специализираният отдел на Католическата църква за разглеждане на валидността на чудесата, наречен Медицински съвет на Конгрегацията за каузите на светците, разследва и твърденията, че жена от Коста Рика се е възстановила по чудо след инцидент с велосипед във Флоренция през 2022 г. 21-годишната Валерия Валверде претърпяла спешна краниотомия, за да се намали натискът върху мозъка ѝ, а на семейството ѝ било съобщено, че тя е в критично състояние. Майка ѝ отишла да се помоли за възстановяването на дъщеря си на гроба на Карло Акутис в умбрийския град Асизи шест дни по-късно.Според Катоилическата църква още същия ден Валверде е започнала да диша без вентилатор и е възстановила използването на горните си крайници и говора си. Тя била изведена от интензивното отделение 10 дни по-късно, а скенерът показал, че е напълно възстановена.