Колумбийската прокуратура обвини официално бившия колумбийски президент Алваро Урибе в измама и манипулиране на свидетели в първи за страната наказателен процес срещу бивш държавен глава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Алваро Урибе е заподозрян, че е "предложил пари в брой и други облаги на някои свидетели на престъпни деяния, за да скрият истината" по дело, което го свързва с паравоенни групировки, според обвинението, представено от прокурора Хилберто Виляреал.

По време на възобновяването на процеса, започнал на 18 май, бившият президент, който присъства по видеовръзка, пледира невинен и призова обвиненията да бъдат оттеглени.

"Никога не съм поемал инициативата да търся свидетели. Стремях се да защитя репутацията си", заяви Урибе.

Съдия Сандра Ередия отхвърли искането му и призна за възможни жертви един сенатор, бившата съпруга на член на паравоенна група, помогнала за свързването на Урибе с тези въоръжени групировки, и двама бивши прокурори. 

Считан за един от най-влиятелните политици в Колумбия, 71-годишният Урибе заяви, че е изпитал "шок" от факта, че е първият експрезидент, който трябва да се защитава в съда. Обвиняван във връзки с наркотрафика и паравоенните формирования, той се сблъска с колумбийската съдебна система, отбелязва АФП. През 2012 г. той подава жалба срещу левия сенатор Иван Сепеда, обвинявайки го, че се е опитал да получи фалшиви показания, които да свържат Урибе с паравоенните формирования, воювали срещу левите партизани между 90-те и началото на 2000-те години. Върховният съд на Колумбия обаче се въздържа от съдебно преследване срещу Сепеда и вместо това започва разследване срещу Урибе. Съдиите стигнаха до заключението, че той се е опитал да манипулира свидетели, за да дискредитира своя опонент. Може да получи присъда от 6 до 12 години затвор.

Според защитата му бившият сенатор просто се е свързал със свидетели, за да ги накара да кажат истината, като част от разследването на евентуални негови връзки с паравоенни групировки - обвинение, което той винаги е отричал.