Резерватът „Сребърна“ е в риск и трябва спешно да бъде спасяван. Това обяви пред Нова телевизия министърът на околната среда Ивелина Василева.

От години в езерото се изливали отпадни води, заради липсата на пречиствателна станция.

"Случващото се в резервата е притеснително – то сочи към години на безотговорност. Цялата история започва през 2002 г. и все още няма съоръжения, показва проверката ни. Част от съоръженията, които не са въведени в експлоатация, включва и помпени станции, през който отпадните води отиват в ями и се отичат в езерото. Важно е в случая всеки да понесе своята отговорност", каза Василева.

Министърката вече е разпоредила на кмета на селото да прекрати всякакво оттичане на водите към езерото.

„Ще продължим да следим какво се случва там. Имаме ангажимент от кмета на община Силистра, който в понеделник събира екип, за да се приключи изпълнението на проекта за пречиствателна станция. Тя вече има акт 16, но не е въведена в експлоатация“, добави Василева.

Помолена да коментира сигналите за незаконна сеч в планината Странджа и по конкретно, в местността Силистар, Василева подчерта, че трябва да се сложи край на подобни явления, заради което е възложила проверка.

„Всички ние сме притеснени от сигналите. Подкрепям всички мерки за затягане на контрола. Горите са природно богатство. Ощетявайки природата, ние ощетяваме средата, в която живеем, ощетяваме нашите деца“.

На въпрос ще има ли втори лифт над Банско, министърът на околната среда и водите отговори:

„Този въпрос е зададен некоректно. Отговорът може да бъде получен едва след като минат всички законови процедури за евентуално намерение“.