Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май. 

Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Запрянов даде като пример за зловредното руско поведение фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна. 

"Увеличиха се (фалшивите новини) след старта на войната. Русия изпрати много добре структурирани послания, че българската помощ е пряко участие във войната. А за да се прати помощ, трябва да има обществена подкрепа. И всъщност това послание някак намали обществената подкрепа за правителството", посочи Запрянов. "Русия пряко ни обвиняваше, че незаконно изпращаме военни в Украйна. Това е фалшива новина", категоричен бе той. "Когато говорим за изборите, отново подкрепата за Украйна е част от тезите на опозиционните партии, които са прокремълски. Те твърдят, че такава подкрепа ще ангажира България във войната".

Запрянов посочи, че "ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море". Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион, може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, "но не можем да си позволим да не се грижим за морската сигурност".

"Разузнаването и наблюдението на Черноморския регион трябва да се засили", обяви пък началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. "Руските кораби не са навлизали в наши териториални води. Миналата година в обширна част от нашата икономическа зона бяха определи опасни зони за трафик. Това доведе до увеличение на таксите и застраховките, оказа влияние върху морския бизнес и създаде зона на несигурност. Тази година няма обявени такива зони, но трафикът се премести по-близо до нашите води. В момента не наблюдаваме такава активност и в последните месеци не са обявявани такива зони", разказа Ефтимов.

Запрянов изтъкна, че е рано за заключението, че Украйна губи войната.

"Русия все още не може да надделее и да спечели тази война. Резултатът на фронтовата линия е много важен за бъдещите преговори".