Доналд Тръмп беше освиркван многократно снощи по време на изказването си на националния конгрес на Либертарианската партия, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че мнозина от присъстващите са крещяли обиди и са отправяли обвинения, че бившият американски президент е увеличил федералния дефицит и е обогатил фармацевтични компании с разработването на ваксината срещу COVID-19.

Когато той излезе на сцената, мнозина от присъстващите започнаха да му се подиграват, а негови поддръжници, облечени в шапки и тениски с надписи "Да направим Америка велика отново", се радваха и скандираха "САЩ. САЩ".

Това беше особен момент, в който Тръмп се изправи лице в лице с критиците си, което е много необичайно за човек, свикнал да организира митинги пред изразяващи обожание тълпи, посочва АП, предава БТА.

Либертарианците, които отдават приоритет на ограничаване правомощията на правителството и на индивидуалните свободи, често са скептично настроени към бившия президент, а поканата той да говори на конгреса раздели партията. Тръмп се опита да омаловажи това, споменавайки четирите съдебни дела срещу него.

"Ако преди не съм бил такъв, сега със сигурност съм либертарианец", каза бившият президент с усмивка.

Тръмп изрази благодарност към "яростните защитници на свободата в тази зала" и нарече президента Джо Байдън "тиранин" и "най-лошият президент в историята на Съединените щати", което накара някои от присъстващите да изкрещят в отговор: "Това си ти".

Тъй като обидите продължиха, Тръмп отвърна на удара, като им каза:

"Не искате да побеждавате". Той изрази също предположение за някои либертарианци: "Искате "да продължите да получавате вашите 3% на всеки четири години".

Кандидатът на либертарианците Гари Джонсън спечели около 3% от националния вот през 2016 г., отбелязва АП.

Либертарианците ще изберат своя кандидат за президент по време на конгреса, който приключва днес. Появата на Тръмп имаше за цел бившият американски президент да ухажва избирателите, които иначе биха могли да подкрепят независимия кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши, който в петък също произнесе реч на националния конгрес на либертарианците.