Започва ремонт на Дунав мост, който ще продължи две години.

Това изненадващо обяви в сутрешния блок на БНТ служебната министърка на регионалното развитие Виолета Коритарова.

Ремонтните дейности стартират в края на юни. Движението ще се осъществява само в една лента, което вероятно ще доведе до затруднения за шофьорите. По думите на Коритарова може да има и периоди на пълно затваряне на трасето.

Пак в края на юни е планирано пускане на фериботна връзка с Румъния за облекчаване на трафика.

Стойността на ремонта е 45 милиона лева.

Според регионалния министър, съоръжението не е ремонтирано 70 години и дейностите сега са належащи.

"В много кратки периоди ще се спира цялото движение, защото някои елементи няма как да се подменят иначе. Разчетите ни обаче сочат, че няма да има по-сериозни задръствания от тези, които стават и в момента", обясни регионалният министър

"Мисля, че всички знаем какво е състоянието на пътищата - всички пътуваме, шофираме по тях. С една дума състоянието е незадоволително", коментира още Коритарова. На среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната тя е възложила да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти.

Едни от основните действия, които ще бъдат предприети е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата, поясни Коритарова.

"Състоянието е критично навсякъде. Социалните мрежи изобилстват със снимки, които фокусират нередности по пътищата. Затова нашата цел е да можем максимално бързо да предприемем най-неотложните действия. Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане", добави регионалният министър.

По думите ѝ, пътищата у нас не са ремонтирани през последните 3 години. В този период няма действащи договори за текущо поддържане на пътищата.

"Извършвани са само аварийни ремонти, но за съжаление и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших беше възстановяването на работата за избор на изпълнители", каза още Виолета Коритарова.

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова, уточни Коритарова.

Регионалният министър каза още, че автомагистрала "Тракия" има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата и да няма задръствания през лятото.

Коритарова коментира и преасфалтирането на пътния участък, където стана тежката катастрофа с кола на НСО край Аксаково, при която загина човек. Тя посочи, че има пропуски в работата и затова директорът на Областното пътно управление във Варна е отстранен от работа, но ремонтът е бил възложен още на 13 май.

"Действително в участъка на пътя Варна - Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май, т.е. далеч преди случилото се ПТП. Мисля, че никой не би укрил нищо по този случай. Важното е да се разбере обективната истина за този трагичен инцидент. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта", поясни тя.