Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. 

Той ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Посещението на Столтенберг става на фона на призива на украинския президент Володимир Зеленски за лично участие на президентите на САЩ и Китай в мирната конференция, насрочена за идния месец в Швейцария, припомня БНР. Както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че държавите, дали оръжие на Украйна, трябва да позволят използването му срещу Русия. Този призив обясни в София по време на асамблея на парламентите на НАТО Иехор Черниев от украинската парламентарна делегация.

"Ние се нуждаем от подкрепата на вашите държави. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В района на Харков знаехме къде и кога Русия натрупа военната си мощ близо до нашите граници, но не можехме да ги ударим, защото не ни беше разрешено. А руските системи в същото време удрят на наша територия. Не искаме да удряме Москва или Кремъл, а само легитимните военни цели. Искаме само да демилитаризираме районите до нашите граници", посочи Черниев и добави:

"Украйна успя да увеличи своето производство на снаряди, но нямаме финансови средства, за да го правим. Изразходвахме ги всичките пари от данъци и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите държави да организират съвместно производство в Украйна. Дори сте добре дошли да дойдете в Киев, в Украйна. Вероятно все още равнището на производство в Европейския съюз на муниции не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските запаси след тези две години инвазия. Затова искаме да създадем съвместни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето производство. Тези средства са ни нужни вчера, а не днес".

Преди близо месец България също съобщи, че е "изпратила поредната военна помощ за Украйна". Данните от формулировката на съобщението водят до решението на парламента от миналата година, според което България дава "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

Още тогава Русия предупреди, че предаването на ракети за системите С-300 България ще наруши международното право.

Очаква се Столтенберг да обсъди с българските власти въпроси за укрепване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България иска НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси. Очаква при нужда и увеличаването до бригада на многонационалната бойна група.

Това е третото посещение на Йенс Столтенберг у нас за почти десетгодишния му мандат.