Турски войски нахлуха за няколко часа в Сирия, за да евакуират мавзолея на Сюлейман Шах и неговата охрана, предаде Си Ен Ен.

Един военнослужещ е загинал при операцията. Тя обаче е завършила успешно. Евакуирани са 40 войници, охраняващи гробницата.

Мисията започнала късно в събота. конвой от значителен брой танкове навлязъл в Сирия през град Кобани, който до 26 януари бе под контрола на "Ислямска държава" (ИД). Той обаче бе освободен с помощта на оглавяваната от САЩ коалиция и в момента се контролира от мюстните кюрдски сили за сигурност.

Близо до Кобане, на брега на река Евфрат, се намира гробницата на Сюлейман Шах. Той е дядо на Осман I, основателя а Османската империя. Според договор от 1921 г. мавзолеят на Сюлейман Шах е турски анклав на територията на Сирия. Анкара има право да праща там за охрана свои войници.

Турските войниц;и взривили гробницата, за да не се превърне тя в укрепен пост на ИД. Останките й били евакуирани в село Сюрие Есмеси, което също се намира в Сирия, но далеч извън обсега на дейност на джихадистите. Това се прави от съображения зъ сигурност.