Намаляване на бюрокрацията, климатично неутрална икономика, насърчаване на ключови технологии – френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц публикуваха съвместни предложения за реформиране на ЕС.

Макрон е на визита в Германия, като днес заседават съвместно и кабинетите на двете основни за ЕС държави.

Малко по-малко от две седмици преди европейските избори германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Емануел Макрон призоваха за мерки за укрепване на европейския суверенитет и конкурентоспособност. „Нашата Европа е под заплаха и ние трябва да се справим с предизвикателството“, заявиха двамата политици в съвместна статия за гостуване във „Файненшъл таймс“. Европа преживява „повратна точка“ - основите на европейския начин на живот не бива повече да се приемат за даденост, заявиха те и добавиха, че трябва да се укрепят по-специално конкурентоспособността и устойчивостта на Европа и да се постигне успех на „зелената сделка“ и цифровата трансформация. Европа трябва да се утвърди като силен индустриален и технологичен лидер и в същото време да стане първият климатично неутрален континент, заявиха те. Ето защо Германия и Франция искат да дадат „нов тласък“ на следващия мандат на ЕС, смятат двамата президенти.

Фокус върху ключови технологии

И двете страни са убедени, че ЕС се нуждае от „повече иновации, повече вътрешен пазар, повече инвестиции, повече лоялна конкуренция и по-малко бюрокрация“, обясниха Шолц и Макрон в интервюто. Вътрешният пазар е едно от най-големите конкурентни предимства на Европа и трябва да се използва пълноценно, поискаха двамата политици. ЕС трябва да обърне специално внимание на ключови технологии като изкуствения интелект, квантовите технологии, космическите пътувания, мобилните технологии, биотехнологиите и технологиите за климата, мобилността и химикалите, а Шолц и Макрон също така повториха настояването си за по-интегриран европейски финансов и банков сектор. Наред с другото, има нужда от хармонизация на корпоративната несъстоятелност и данъчното право, както и от „прост и ефективен трансграничен инвестиционен и спестовен продукт за всички“.

Правителствени консултации в замъка Мезеберг

Макрон приключва днес тридневното си държавно посещение в Германия. Макрон и Шолц, както и няколко министри от двете правителства, ще се срещнат в замъка Мезеберг за съвместни консултации. Основните теми на обсъждане ще бъдат въпросите на отбраната и сигурността, както и европейската политика в областта на конкуренцията. Френско-германският съвет по отбрана и сигурност и Френско-германският съвет на министрите също ще заседават в Мезеберг.