Ако партиите и коалициите, които набират съставите на секционните комисии, решат, че ще издигнат пак компрометирани членове като "приятелката на баче Цено", например, то няма никакъв проблем това да се случи. От Централната избирателна комисия само са изпратили предписания надолу по системата да "помолят" политическите формации да не правят това.

Това се разбра по време на днешния редовен брифинг на говорителката на комисията Росица Матева. 

"По-скоро говорим за такива състави на новите избори на 23 юни", заяви Матева, в отговор на въпрос, визирайки задаващите се частични местни избори, след като съдилищата обявиха за недействителни резултатите от октомври м.г. "благодарение на такива състави" (по Матева).

Така че от ЦИК дали указания на общинските избирателни комисии да помолят партиите и коалициите по време на обсъждане съставите на на СИК да не предлагат въпросните членове отново.

"Ако се случи и когато се случи ще вземем своето решение" - заяви говорителката, като с това "когато" предпостви, че това ще се случи.

На практика обаче няма реална пречка още сега подобни членове на СИК да се озоват в комисиите, без да чакат частичните местни избори. Клуб Z и дръг път е писал, че на практика няма изисквания към членовете на комисиите в закона. През годините и десетки репортажи са разкривали дори неграмотни такива.

Само преди седмица Клуб Z писа как шеф и зам.-шеф на СИК, прочула се с фрапантни фалшификации, пак са на линия за изборите.