За ефективна присъда от 4 г. 6 месеца, наложена от Софийския районен съд, съобщават днес от прокуратурата. Тенденцията към умножаване на наказанията, в условия на домашно насилие, е очевидна.

А, както и Клуб Z писа - широкото отразяване на случая с Дебора от Стара Загора м.г. доведе до "осмеляване" на много от жертвите (иначе това престъпление е известно с огромен процент латентност - б.р.).

Въпросното престъпление - закана за убийство, която е възбудила у жертвата основателен страх, че може да бъде осъществена, е станало към 15 ч. на 20 декември 2021 г. Тогава Е. К. отишъл пред вратата на апартамента на В.В. и й се заканил с думите:

„Излизай, ще те убия. Отвори, ще те убия, ще те разпоря.“

Именно за това престъпление по чл. 144 от НК сега той получава споменатата ефективна присъда (на първа инстанция) от 4 г. и половина.

Интересно е обаче, че Е.К. особено "умно" отишъл и отправил заплахите, след като е излязъл от затвора. А там изтърпявал ефективно наказание „лишаване от свобода“ за... опит за изнасилване именно на същата жента - В.В. през 2018 г.

Присъдата може да се обжалва пред СГС.

Междувременно също днес от правителствената пресслужба съобщиха, че се отпускат над 6,2 млн. лв. за мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г.

Документът е разработен въз основа на постъпили предложения от заинтересованите страни и е приет от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН).

Само за тази година от бюджета са предвидени 450 000 лв.

"Най-много средства в тригодишната Национална програма се предвиждат за превенция на агресията в дома. Планирани са национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи. Ще се организират множество обучения на всички професионални групи, които имат досег с проблема.

Очаква се в края на периода стотици учители, социални работници, медицински специалисти, общински служители и служители на МВР да могат да предотвратяват домашно насилие, по-бързо да разпознават не само случаите на вече упражнена агресия, но и риска от такава, както и да реагират адекватно с мерки за закрила на потенциалните и реални жертви. Набляга се особено върху работата с деца, ученици и студенти", пишат от правителстото.

Друг акцент в програмата е подготовката на адвокати, съдии, прокурори и следователи за работа по дела, свързани с домашно насилие. Предстои създаването на Национална телефонна линия с единен телефонен номер за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск. Отделно от това на Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 адвокати от Националното бюро за правна помощ (НБПП) ще предоставят юридически консултации и т.н.

Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение „Помогни ми“. Общините ще продължат да поддържат съществуващите 31 кризисни центъра в страната, в които могат да бъдат настанени общо 348 жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик.

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Предстои одобрената Национална програма за превенция и защита от домашно насилие 2024 – 2026 г. да бъде приета с решение на Министерския съвет.

Ето и съобщението за споменатия по-горе криминален случай:

По обвинение на Софийска районна прокуратура на 4 години и 6 месеца затвор е осъден мъж, заканил се с убийство на жена

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден мъж на затвор за закана с убийство, отправена спрямо жена.

На 20.12.2021 г. около 15,11 часа пред входна врата на апартамент в гр. София, обвиняемият Е.К. се заканил с убийство на В.В. с думите: „Излизай, ще те убия. Отвори, ще те убия, ще те разпоря“ и това заканване възбудило основателен страх за осъществяването му у жената.

Преди да се стигне до заканата, обвиняемият Е.К. е изтърпявал ефективно наказание „лишаване от свобода“ в затвор по обвинение на Софийска районна прокуратура за опит за изнасилване на В.В. през 2018 г. След като изтърпял ефективна присъда и излязъл от затвора, Е.К. отишъл на адреса на В.В. и й се заканил с убийство.

По случая e водено досъдебно производство за престъпление по чл.144, ал.3, вр. ал.1 от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на Е.К.

Състав на Софийски районен съд призна Е.К. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.