Столична община затваря за временно за движение надлеза на бул. „България“ от Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“ заради проблем с безопасността. Според общината сега трябва да се извърши ремонт по носещата конструкция.

Няма да бъде затворена Южната дъга на самото Околовръстно, която преминава тук, а само една част от детелината. От днес вече не работи единият ръкав, който води от виадукта към кв. "Бояна".

"Това, което виждаме в случая, са деформирани армировъчни пръти, а от другата страна дори се вижда скъсано стреме. Според мен това не се дължи непременно на атмосферни въздействия, тъй като няма развита сериозна корозия тук, може да има повърхностна, но не и дълбока корозия", това каза пред бТВ инж. Георги Кордов, експерт по строителни конструкции.

Това става, след като вчера зрители показаха снимки как е компрометирана самата носеща конструкция на тази част от детелината. Бетонът пада, на места стърчи арматурата, която също е деформирана.

По думите му е вероятно срутването да е причинено от "силови въздействия" или от неточности при изпълнението на проекта (въпросното съоръжение е на над 4 десетилетия - правено е, за да може бившият Първи Тодор Живков да пристига бързо до Резиденция "Бояна" - бел. ред.).

В момента заради добрата пропускателна способност на тази част на Околовръстното, съоръжението е буквално свръхнатоварено, тъй като огромна част от трафика предпочита да минава оттук.

"Има вероятност за потенциална опасност тук и ние в подобни случаи казваме, че това е конструкция пред аварийно състояние. Това е силно казано, но по-добре така, за да се вземат необходимите мерки", каза още експертът.

"В рамките на изминалия ден получихме сигнал, който веднага проверихме. Така се оказа, че наистина има повреди по колоните на съоръжението. Установихме видимо добро състояние на бетона и на армировката за такъв тип повреда", каза инж. Емилиян Георгиев от СО.

Детайлите за цялостното състояние на съоръжението ще бъдат конкретизирани с изготвянето на експертиза. А по думите на инж. Георгиев проверка на моста запоследно е правена на 26 януари тази година с визуален оглед във връзка с края на есенно-зимния сезон. Тогава обаче не са констатирани такъв тип повреди.

"Съоръжението е изградено през 70-те години на миналия век. 2018 г. е изпълнен ремонт на горното строене – но това не включва колоните, а само пренастилане на пътното платно, саниране на тротоарните блокове, подмяна на уличното осветление", казва още той.

Той призна, че и тях ги е изненадала гледката. И напомни, че това е "пълна детелина", т.е. - може да се направи желаната маневра от друга посока.

Мостът ще остане затворен, докато не приключи експертната оценка, но от Столична община не се ангажират със срок.