"Българският град, който процъфтява от най-голямата измама с британски помощи".

Така е озаглавнена днешна статия на "Дейли телеграф", посветена на най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство, за която са обвинени петима български граждани.

Британските издания са пълни днес с информация за делото, отбелязва БНР.

Българите Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са обвинени в източване на близо 54 млн. паунда от британската хазна. Те са отправили повече от 6000 фалшиви молби за социални плащания, като са използвали подправени договори за работа и наеми.

Българският град, за който пише "Телеграф", е Сливен. Оттам е българският инспектор Васил Панайотов, който подава сигнал към британските власти за големия приток на пари в брой и за това как някои престъпници в града "живеят като барони". Той забелязва как някои местни жители разполагат с доста пари без ясни доходи и проследява, че получават до 2500 британски паунда като социални помощи от Великобритания, въпреки че кракът им никога даже не бил стъпвал там. Тогава той сигнализира британските власти.

В друга статия кореспондентът на вестника по криминални въпроси Уил Болтон изчерпателно описва всички "трикове" на бандата за получаването на социалните помощи. Отново е посочено използването на много фалшиви документи, включително актове за раждане на деца и използване на хора, живеещи в България, които никога не са били на британска земя.

Катрин Лоутън от "Дейли мейл" също има обширна статия по темата. Още в заглавието тя посочва, че "банда български измамници са източили 54 милиона паунда с фалшиви молби по схемата Универсален кредит, използвайки фалшиви договори за наем, фишове за заплати и писма от наемодатели, училища и лични лекари, за да подмамят наивните служители в Министерството на труда и пенсиите".

Делото срещу петимата започна вчера.

Според обвинението престъпната схема е действала близо пет години, преди сънародниците ни да бъдат арестувани за първи път през май 2021 г., информира кореспондентката на Нова тв от Лондон Павлина Трифонова.  По време на претърсване на домовете им полицията открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и много фалшиви финансови документи. 

Българите взимали снимки на хора от България и ги монтирали върху документи. Правили фиктивни актове за раждане, бележки от лични лекари и училища, фалшиви искове и молби за социална помощ. Гюнеш Али и Галина Николова стоят зад „главните фабрики” за фалшификати, твърдят от прокуратурата.

Произнасянето на самите присъди се очаква утре в Кралския съд в лондонския квартал Ууд Грийн.