Гръцкият "Олимпиакос" спечели финала на Лигата на конференциите, като победи италианския "Фиорентина" с 1:0. Мачът бе по-тактическо надлъгване и предложи твърде малко красиви моменти.

Голмайсторът на турнира Аюб Ел Кааби се разписа 4 минути преди края на продълженията. Това бе първи значим международен трофей за гръцкия клуб, който в богатата си история има рекордните 47 титли от местното първенство и 28 купи на страната.

"Олимпиакос", който разполагаше с впечатляваща фенска подкрепа на стадиона на съперника в гръцкото първенство АЕК - OPAP Arena, игра предимно дефанзивно през първото полувреме и разчиташе на дълги пасове в половината на "Фиорентина". Италианците също нямаха чисти положения за гол, но на три пъти бяха близо до попадения.

Топката попадна във вратата на символичните домакини в дeветата минута, но главният съдия Артур Соареш Диаш отмени гола заради засада. В 21-та минута пък Джакомо Бонавентура от "Фиорентина" спечели свободна топка в наказателното и стреля в средата към вратата, но Констанинос Цолакис отрази удара. Секунди по-късно халфът на "Ла Виола" получи нов шанс да стреля от удобна позиция, като и този път шутът завърши в ръцете на стража.

През първото полувреме най-близо до гол за "Олимпиакос" бе Даниел Поденс, чийто удар с глава бе отразен от Пиетро Терачано.

Първото положение през второто полувреме бе за "Фиорентина". След центриране от ъглов удар Никола Миленкович надскочи защитник на Олимпиакос и стреля с глава, изпращайки топката покрай лявата странична греда. В 69-та минута пък Кристиан Куаме получи пас на волето си в наказателното поле, но ударът му бе слаб и вратарят на "Олимпиакос" направи третото си спасяване.

Гърците бяха много близо до гол в 80-ата минута, когато появилият се на терена три по-рано Андре Орта изпрати отлично центриране в наказателното поле на "Фиорентина" и Висенте Ибора стреля с глава, но ударът премина покрай вратата. Малко по-късно Орта изпрати нов пас в наказателното поле и Аюб Ел Кааби остана на милиметри под топката, а тя премина в близост до страничната греда.

Редовното време завърши наравно 0:0, а "Олимпиакос" имаше сериозни претенции за дузпа на старта на продълженията за игра с ръка на бранител на "Фиорентина". Гърците не получиха дузпа, но след подновяването на играта топката подпадна в Стеван Йоветич, който дриблира на границата на наказателното поле и стреля точно. Вратарят Терачано обаче направи фантастично спасяване.

Жонатан Иконе пропусне едно добро положение за Фиорентина на старта на втората част на продълженията, а Олимпиакос стигна до безценното попадение в 116-ата минута. Гърците направиха контраатака четирима на трима и топката се озова по лявото крило в краката на Сантяго Хезе, който центрира пред вратата. Аюб Ел Кааби изпревари защитник и засече с глава, изпращайки я в мрежата на италианците за 1:0.

Това бе 11-и гол за Ел Кааби в девет мача в Лигата на конференциите и с него мароканецът донесе трофея на гръцкия колос.