Документалният филм „Последният гларус“ ще бъде показан днес в берлинското кино „Бротфабрик“. Това съобщи за БТА директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.

Прожекцията започва в 18:00 часа местно време.

Лентата разказва историята на гларуса Иван, който се бори със собствената си криза. Той тъне в безработица, алкохолизъм, заобиколен е от груби жени и го прояжда омраза към самия себе си.

Филмът предлага хумористичен поглед към света на отчаяните. Филм за въображаемия европейски рай, за скоростните промени в общественополитическия живот и за експлоатацията на една повредена система – всичко видяно през погледа на един пречупен човек.

Филмът е продукция на Финландия, Норвегия и България. Сценаристи са Тонислав Христов и Каарле Ахо, режисьор е Тонислав Христов, оператор е Орлин Руевски, музиката е на Петър Дундаков.                  

Продукцията е на Мейкинг Мувис, Финландия, Каарле Ахо и Кай Нордберг с подкрепата на Националния филмов център.

Тонислав Христов е роден през 1978 година. Живее във Финландия и България. Режисьор е на шест документални филма, които са показвани на редица фестивали по света, включително Сънданс, Берлинале, IDFA, HotDocs и др. 

Документалният му филм „Добрият пощальон“ бе номиниран и за Европейските филмови награди през 2017 г.

Входът за прожекцията е възможен само с предварителна регистрация на електронен адрес: karten@brotfabrik-berlin.de, на телефон 030 4714001 или на следния линк.