"Булгаргаз" продължава преговорите си с турската компания "Боташ" по 13-годишното споразумение за пренос на газ.

Това става ясно от прессъобщение на Министерство на енергетиката, разпространено след среща на служебния ресорен министър Владимир Малинов с турския посланик в България Мехмет Саит Уянък.

Дипломатът е изразил готвност да съдейства за разговорите между София и "Боташ", съобщават от ведомството.

На 19 април 2024 г. парламентът задължи енергийният министър да предоговори споразумението с турската държавна компания, подписано в началото на 2023 г. по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Клаузите в договора задължават България да плаща почти по 500 000 долара на ден за достъпа дo газопреносната инфpacтpyĸтypa нa "Боташ". Средствата са дължими, дори ако доставки на втечнен газ от Турция не се осъществяват.

Споразумението дава на "Боташ" и достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Самият служебен министър Владимир Малинов, като бивш шеф на компанията между 2018 г. и 2024 г., е участвал в преговорите с турската страна.

"След спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия, ще се увеличи необходимостта от енергийни доставки за региона през терминалите за втечнен газ в Турция", заявил е Малинов на срещата с турския посланик.

Служебният енергиен министър е предложил България да сподели опит и експертиза в областта на атомната енергетика с Анкара. Обсъдена е била и темата за развитието на електроенергийните системи на страните, съобщават от енергийното министерство. Двамата събеседници са стигнали до съгласие през следващите месеци да се подпише меморандум за енергийно сътрудничество между България и Турция.