Правителството на Словения в четвъртък одобри предложение за признаване на държавата Палестина и поиска от парламента да последва примера му, предаде Асошиейтед прес. Премиерът Роберт Голоб съобщи, че кабинетът му е изпратил предложението за признаване до Държавния сбор, което може да се осъществи още следващата седмица.

"Целият свят трябва да действа в посока на мира. Начинът за постигане на мир е решение с две държави", обяви той след края на заседанието на правителството му. "Решението не е насочено срещу никого, дори срещу Израел, а е послание за мир", изтъкна министър-председателят.

Управляващата либерална коалиция на Голоб е подкрепяна от 55 депутати в 90-членния парламент и вотът предполагаемо ще е чиста формалност. Решението на Любляна идва само два дни след като Испания, Норвегия и Ирландия признаха Палестина.

С този ход Словения ще стане 10-ата страна от 27-членния Европейски съюз, която официално признава държавата Палестина. Източноевропейската държава намекна, че обмисля тази мярка в началото на май, но правителството на Голоб изтъкна, че ще изчака, докато ситуацията в продължаващата война между Израел и "Хамас" в Газа се подобри.  Тази седмица премиерът си промени мнението - той обяви, че ще ускори процеса именно в отговор на активизирането на израелските атаки срещу Рафах, заради които над 1 милион палестинци бяха принудени да избягат от града. 

Тел Авив стартира военната си кампания в Газа на 8 октомври - ден след атаката на бойци на терористичната групировка "Хамас" в Южен Израел, при която бяха убити над 1200 души и отвлечени около 250 заложници. При израелски въздушни и сухопътни до днес са убити 36 000 палестинци, според данни на поддържаните от "Хамас" здравни власти в анклава.