Руският президент Владимир Путин награди бившия холивудски актьор Стивън Сегал с Орден за приятелство за дейността му като специален дипломатически представител на Кремъл в САЩ.

Майсторът по айкидо, който лично получи руски паспорт от държавния глава през 2016 г., бе сред почетните гости и на инаугурацията на Путин през 2024 г. за рекордния му пети мандат.

В речта си при награждаването Сегал доказа, че е понаучил някои кремълски опорки за Украйна.

"Преди "специалната военна операция" Украйна беше известна с трафика на хора, трафика на органи, трафика на наркотици, трафика на деца за сексуална експлоатация, лабораториите за биохимическа война, фашизма и нацизма. И това са нещата, които ние все още се опитваме да ги направим наши братя, - увери актьорът на английски език. -  И това са все отрови, които могат да засегнат целия свят, не само нас, - загрижено вметна той. - Много хора казват, че сме изправени пред екзистенциална заплаха заради всичките тези условия. Но целият свят е много близо до Трета световна война. Изправени сме пред същото чудовище, което се опитва да раздели света чрез лъжи, дезинформация и манипулация".

Екшън звезда през 90-те години на миналия век, новото хилядолетие не се оказа особено усешно за Сегал. Затова и в социалните мрежи бързо припомниха, че Ордена за приятелство е първото отличие на руския гражданин от далечната 2003 г., когато е номиниран за "Най-лош актьор" в конкурса на "Златната малинка" за "убедителната" си игра в "Мъртъв и половина".