Проф. Бетани Хюз е заснела втори епизод, посветен на България, в своята поредица "Съкровищата с Бетани Хюз".  Това стана ясно днес на среща между министъра на туризма Евтим Милошев и професорката, съобщиха от министерството.

През лятото на 2023 г. бе заснет и първият епизод на "Съкровищата на България", който представя Казанлъшката гробница, Бузлуджа, Базиликата в Пловдив, Хераклея Синтика, Рилски манастир, Рилските езера, Археологически музей – Варна, където е изложено най-старото обработено злато в света, Варненското езеро, нестинарските ритуали в село Кости и ритуали на жители от село Рибново. Епизодът "Съкровищата на България" бе представен за първи път у нас по телевизионния канал Viasat History на 24 май 2024 г., а във Великобритания епизодът е бил най-гледаното предаване в страната по Channel 4 в деня на неговото излъчване.

През месец април 2024 г. бе заснет втори епизод на „Съкровищата на България“, снимките се състояха в Пловдив, Велико Търново, Белоградчик, Созопол, пещерата "Магура". Бетани Хюз запозна министър Милошев и със следващия си проект от поредицата "Богатствата на света", в който отново ще бъде включена и България.

Проф. Бетани Хюз е съосновател на SandStone Global, компания за телевизионни, филмови и аудиопродукции, а филмите на компанията се излъчват в най-гледаното време на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix.

"Вие сте едни от най-ценните посланици на България за света. Страната ни е страхотна, разполагаме с изключително богато културно наследство, чудесна природа и невероятни хора. Радвам се, че популяризирате страната ни и в мое лице Вие винаги ще имате доверен партньор", каза министърът на туризма Евтим Милошев.

"За първи път дойдох в България преди 15 г. и се влюбих във вашата култура, история и природа. Още тогава знаех, че един ден трябва да направим специална поредица за богатствата на страната ви. България е много красива през пролетта и следващият ни проект, който ще бъде посветен на тракийската цивилизация, ще бъде заснет именно през това време на годината", заяви проф. Бетани Хюз.

Министерството на туризма подпомогна излъчването и разпространението на първи епизод на "Съкровищата на България" с мащабни рекламни кампании, осъществявани в мултинационалната телевизия и онлайн платформа на BBC, както и в Channel 4, включващи заснетите до момента епизоди на "Trеasures of Bulgaria".