Един от кандидатите на настоящите избори 23 пъти е оповестяван от комисията по досиетата като сътрудник на ДС. Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

"Един от кандидатите е първенец, защото сме му правили 23 проверки, тъй като е кандидатствал 23 пъти за публични длъжности и ние обявяваме, че той е свързан с ДС, но той продължава да си кандидатства и го приемат някои партии в листите", обясни Бончева.

Тя поясни, че комисията проверява кандидати за европейски избори за пети път.

"През 2007 г. обявихме 6 сътрудници сред кандидатите 6, през 2009 г. - 8, през 2014 г. - 12, 2019 г. - 5, а сега са 9 души. Това е една рутинна проверка", уточни още Бончева.

И добави, че за европейските избори 10 партии и коалиции са с чисти листи, 20 са със сътрудници, 3 извънпарламентарни партии са с най-голям брой сътрудници.

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са, каза още Бончева.

"Първо ни изпратиха празен диск, а след това - флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя партия и коалиция са. И нататък започна сагата. Казаха ни, че в интернет пространството и в техния сайт можем да открием тази информация, но това не е официален източник, независимо, че е сайт на ЦИК. Ако има съвпадение на имена, а в сайта на ЦИК липсва ЕГН на кандидатите. Непрофесионализъм и недомислица е това, не знам как да го нарека", заяви Бончева.

Тя посочи, че въпреки забавянето и трудностите, на 28-и май Комисията обяви проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за народни представители за 50-ото Народно събрание и кандидатите за Европейски парламент. Разкритите сътрудници са от всички отдели на Държавна сигурност, съобщи тя.

Според Бончева връзките са все още живи.

"Някои от тези връзки се капитализират прекрасно все още. Някои от тези връзки и контакти се пренасят към техните деца. Вижда се как някои не могат да скъсат пъпната връв със службите, а може би и не искат", каза още Бончева.