За "Борусия" (Дортмунд) това е мачът на годината, а дори и на десетилетието.

Германците излизат днес срещу "Реал" (Мадрид) за един от най-важните мачове в историята на клуба си – финал на Шампионската лига. Разбира се, целта им е една – да спечелят за втори път купата.

Те се изправят обаче срещу противник като  "Реал" (Мадрид), който има 14 шампионски евротитли в историята си.

„Ако играем този мач с хъса, с който играхме останалите мачове в Шампионската лига, съм напълно убеден, че ще го спечелим“, заяви днес защитникът на "Борусия" (Дортмунд) Нико Шлотербек.

Кой ще победи ще се реши на стадион "Уембли" в Лондон.

За "Борусия" (Дортмунд) това е първият финал за шампионската лига от цели 11 години насам. При това той ще се играе на мястото на последния им разгром – през 2013 година "Борусия" (Дортмунд) загуби финала с 1:2 от "Байерн" (Мюнхен).

Този път отборът от миньорския регион край река Рур е твърдо решен да си тръгне от Лондон с купата.

Но, каквото и да се случи довечера, германците вече имат план как ще го отпразнуват. И да паднат, и да бият, купонът ще тече с пълна сила. След последния съдийски сигнал германците ще отидат в един от най-реномираните клубове в северен Лондон, за да отпразнуват Шампионската лига и края на сезона. Разбира се, те отсега се надяват, че ще носят със себе си там и сребърната купа.

В същото празнично настроение са вече и всички техни фенове в Дортмунд. Още в 16 ч следобед започват автомобилните шествия в града. Но Дортмунд е накрак още от петък, когато изпратиха своите към Лондон със заклинания за победа.

Днес на стадиона за тях ще викат специално пристигналият за мача премиер на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст. Засега не се знае дали до него в ложата ще успеят да седнат и канцлерът Олаф Шолц и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Но стадионът ще е пълен с феновете на "Борусия" (Дортмунд) – най-малко 60 000 души са пристигнали от Германия в Лондон за мача. От тях обаче на стадиона ще успеят да влязат само 25 000, тъй като толкова билети се полагат на Борусия от УЕФА. Доходите от билетите отиват директно за европейската футболна централа.

Но не само феновете ще подсказват на лондончани, че днес при тях се решава съдбата на германския отбор. "Борусия" (Дортмунд) се е постарал да оцвети целия град в боите на отбора – черно и жълто. Автобуси, таксита, дори круизно корабче по Темза носят цветовете на "Борусия" (Дортмунд) днес.

А преди мача на терена ще излезе и култовият играч, легендата на тима Ноби Дикел. Всички и всичко за победата на любимия клуб!

На пресконефернцията на клуба вчера треньорът Един Терзич заяви:

„Ние знаем, че се изправяме срещу най-успешният клуб в момента. Но сме готови да сме съперници на ниво. В един мач всичко е възможно. Те са фаворитът, но това нас не ни интересува. В мачовете дотук също не бяхме фаворити, а ето – тук сме.“

"Борусия" (Дортмунд) стигна до финала след победи в най-трудната възможна група с ПСЖ, „Милан“, „Нюкасъл“. Пътят към финала след това мина през победи срещу „Айндховен“, „Атлетико Мадрид“ и отново ПСЖ.

Би било истинска футболна лудост, ако Дортмунд спечели Шампионската лига днес. В един сезон, в който те преживяха още повече възходи и падения от обикновено, като не успяха да победят дори клуб като „Хайденхайм“ в два мача и се подхлъзнаха в много други мачове от Бундеслигата.

Но защо не? Много неща могат да се кажат в полза на аутсайдера BVB в този финал.

В началото на май недоверието към евентуална тяхна победа си пролича и в едно показателно телевизионно интервю:  "Реал" (Мадрид) току-що бе отстранил "Байерн" (Мюнхен) от полуфиналите в последната минута. Михаел Балак описа „белите“ като „големите фаворити“. Тони Кроос стоеше до него и не се противопоставяше, а кимаше с глава.

Много хора мислят това, което казва Балак. От техническа гледна точка шансовете са срещу BVB. Всеки, който заложи десет евро на него в пунктовете за залози, ще получи обратно около 35, докато при победа на Реал ще получи само 13. Рядко изходната позиция преди най-важния мач в световния клубен футбол изглежда толкова ясна.

„Реал“ е печелил Шампионската лига 14 пъти, като цели пет от последните десет титли са били спечелени от "белия балет". "Борусия" (Дортмунд) се гордее с единствения си триумф през 1997 г., когато Ларс Рикен вкарва на Олимпийския стадион в Мюнхен.

Но ролята на аутсайдер не плаши "Борусия" (Дортмунд) – в нея тимът е бил в не един мач дотук. Никой не вярваше в победата им срещу ПСЖ или „Атлетико“ в предишните два кръга. BVB често изглеждаше преуморен. В някои полувремена съперниците можеха да вкарат три, четири или пет гола. Експертите се изкушиха да прогнозират, че BVB няма шанс на това ниво с оглед на стратегическите и индивидуалните недостатъци в защита и изграждането на играта. Изхвърлянето от Шампионската лига е неизбежно, пророкуваха те.

Но в крайна сметка BVB винаги печелеше с една и съща смесица от страст, отборен дух и устойчивост.

В Лига Европа с 20-те най-добри отбора, в която всеки играе срещу всеки друг, BVB щеше да завърши на десет или повече места зад „Реал“ с този футбол. Но във финален мач, продължаващ 90 или 120 минути, всичко е възможно за аутсайдерите.